
Sneeuwklokjes zijn vaak de eerste bloemen die hun kop boven de grond steken, zelfs als de winter nog niet helemaal weg is. Een leuke aankondiging van een nieuw seizoen. Nu, begin maart, is het de perfecte tijd om van deze kleine bloemen te genieten.
Deze bolletjes voelen zich thuis op veel verschillende plekken in de tuin of zelfs op je balkon. Benieuwd naar wat er zo bijzonder is aan sneeuwklokjes? Hier zijn 5 dingen die je misschien nog niet wist:
1. Er zijn meer dan 1500 varianten sneeuwklokjes!
Het bekendste sneeuwklokje is het Galanthus nivalis, maar wist je dat er wel 20 verschillende soorten en meer dan 1500 varianten bestaan? Naast de klassieke sneeuwklok is er bijvoorbeeld de Galanthus woronowii (glanzend sneeuwklokje), de Galanthus elwesii (groot sneeuwklokje) en de Galanthus plicatus (geplooid sneeuwklokje). Binnen elke soort vind je daarnaast talloze varianten, zoals bloemen met een geel vruchtbeginsel, meer of minder grond aan de blaadjes of gevuldbloemige soorten. Verzamelaars van sneeuwklokjes noemen we Galanthofielen.
2. Sneeuwklokjes houden van schaduwrijke plekken
Sneeuwklokjes gedijen het beste in schaduw. Een plek in je tuin onder een fruitboom of onder een heg is ideaal. Wij merken op de kwekerij dat de sneeuwklokjes in de schaduw van de heg en grote walnoten- en hazelaarsbomen het beter doen: de polletjes worden groter en de bloemetjes komen eerder tevoorschijn.
3. Elke 5 jaar de polletjes verplanten zorgt voor een sneeuw-wit tapijt
Sneeuwklokjes vermeerderen door het splitsen van de bolletjes. Elk bolletje dat voldoende ruimte heeft, groeit elk jaar uit tot een groter polletje, volgens de beroemde “Rij van Fibonacci.” Elk volgend getal in deze rij is de som van de twee voorgaande getallen: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, enz. Na vijf jaar bestaat een polletje uit ongeveer 8 bolletjes.
4. Sneeuwklokjes plant je het beste in het groen
Sneeuwklokjes doen het het beste als je ze verplant met het loof er nog aan. Dit komt omdat de bollen al hun energie gebruiken om loof en bloemen te laten groeien. Het loof helpt de bol daarna om energie op te slaan voor het jaar erop. Let wel: de bollen zijn gevoelig voor uitdroging, dus kopen in een zakje is niet ideaal. De bollen doen het veel beter als ze met hun loof worden verplant!
5. 3x de bol is de juiste plantdiepte
Wil je de bollen zelf planten? Een handige vuistregel van hoveniers is om bollen op drie keer de diepte van de bol te planten. Dit zorgt ervoor dat de bollen voldoende ruimte hebben om te groeien en de juiste diepte hebben om niet te snel uit te drogen. Dit geldt trouwens niet alleen voor sneeuwklokjes, maar ook voor andere bloembollen zoals tulpen en narcissen.
Meer weten over sneeuwklokjes of wil je een prachtig sneeuwtapijt in je tuin?
Kom dan gerust eens langs op de Notengaard! Elke zaterdag kun je bij ons terecht voor sneeuwklokjes. Deze zijn beschikbaar t/m april. Wij helpen je graag met het kiezen van de mooiste exemplaren voor jouw tuin.